Indholdsfortegnelse

Når du kigger på varmepumper, er COP, SCOP og SEER forkortelser du vil støde på. Derfor kan det godt betale sig, lige at sætte sig ind i, hvad disse betyder. Det kan du hurtigt gøre ved at læse denne gennemgang af de gængse udtryk, og det de betyder for dit valg af varmepumpe.

COP og SCOP

Disse to hænger sammen, og måler varmepumpens effektivitetsniveau i forhold til den mængde strøm den anvender. Altså hvor megen varme den giver, for hver andel strøm den forbruger.

COP står for “Coefficient Of Performance” og er som nævnt, et udtryk for hvor megen varme varmepumpen producerer, i forhold til den mængde strøm den anvender. Jo højere dette tal er, jo mere varme får du for hver andel strøm.

En standard varmepumpe Varmepumpetesten.dk anbefaler:

Indhent flere tilbud og spar penge på din varmepumpe!
Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov. Det tager cirka 2 minutter. Din opgave sendes til 4 forskellige installatører.
Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.
Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Varmepumpetesten.dk anbefaler dig at:

Indhente flere tilbud for at spare penge på din varmepumpe!

Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov.
Det tager cirka 2 minutter.

Din opgave sendes til 4 forskellige installatører. Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.

Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

COP måles ved forskellige temperaturer, og du vil derfor se temperatur og fremløbstemperatur angivet. Som for eksempel en udetemperatur på 2 grader, og en fremløbstemperatur på 35 grader, der giver en COP 4,2 vil vises i oversigten som COP 4,2 ved 2/35. COP viser altså et specifikt effektivitetsniveau ved givne temperaturer.

SCOP står for “Seasonal Coefficient Of Performance” og giver en mere nøjagtig angivelse, som også lettere kan anvendes til sammenligning af de forskellige varmepumper. SCOP angiver varmepumpens effektivitet over et års brug, og tager derfor hensyn til de udsving der fremkommer på grund af temperatursvingninger.

Tallet bliver altså et gennemsnit af, hvad denne varmepumpe leverer i løbet af et år.  Et SCOP på 4,5 betyder at du får 4,5 gange så megen varme, som varmepumpen bruger elektricitet, gennemsnitligt over et år. Det er specielt vigtigt, hvis du vil have en varmepumpe i garagen.

SEER

SEER står for “Seasonal Energy Efficiency Ratio”. Det er et tal der måler hvor godt varmepumpen køler. Det har stor betydning for energiregningen. Jo højere et SEER tal, jo bedre effektivitet og jo lavere energiregning.

Dette tal defineres under kontrollerede forhold, og du kan derfor altid sammenligne det mellem de forskellige modeller du kigger på. Et højt SEER tal kræver nyere og bedre teknologi, og det har derfor stor betydning for udgifterne til et varmepumpeanlæg. Men det er altså noget der betaler sig hjem.

Du skal altså være opmærksom på disse 3 værdier når du kigger efter ny varmepumpe. Du bør gå efter så høje værdier som muligt. Og husk at lægge mærke til temperaturen den er målt ved, hvis du kigger på COP.

Men ellers bør det være muligt at sammenligne værdierne ret ligetil. Kort opsummeret er COP og SCOP den mængde energi varmepumpen leverer i forhold til den mængde elektrisk energi den bruger. Hvor SCOP er et årligt gennemsnit og COP er ved en specifik temperatur.

SEER er en værdi målt under kontrollerede forhold, der angiver hvor effektivt varmepumpen køler, hvilket har stor betydning for effektiviteten.

Bedøm denne post!
[Total: 1 Gns.: 5]
Author

Simon er forfatter på varmepumpetesten.dk og tager derfor også imod konstruktiv feedback på alle de henvendelser som der skulle komme. Har du et spørgsmål eller en henvendelse til mig, så skriv meget gerne her

Write A Comment