Overvejer du en varmepumpe til dit hjem, så kan det godt betale sig at tænke over, om du også kan bruge den som air-condition eller klimaanlæg. Der er nemlig rigtig mange funktioner på varmepumper i dag, ud over at de naturligvis altid er gode økonomiske og miljøvenlige energikilder.

Flere kan også anvendes til at holde temperaturen behagelig indendørs om sommeren. Der er rigtig mange fordele ved at vælge en varmepumpe med disse funktioner. Det er derfor værd at læse denne artikel før du køber varmepumpe til sommerhuset.

Ved du ikke helt, hvilke funktioner du kan forvente dig af en varmepumpe, så læs med her hvor der kommer en gennemgang af nogle af de funktioner der gør, at varmepumpen også kan anvendes som air-condition eller klimaanlæg.

En standard varmepumpe Varmepumpetesten.dk anbefaler:

Indhent flere tilbud og spar penge på din varmepumpe!
Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov. Det tager cirka 2 minutter. Din opgave sendes til 4 forskellige installatører.
Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.
Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Varmepumpetesten.dk anbefaler dig at:

Indhente flere tilbud for at spare penge på din varmepumpe!

Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov.
Det tager cirka 2 minutter.

Din opgave sendes til 4 forskellige installatører. Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.

Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Forskellige typer varmepumper

Det første man lige skal være opmærksom på, er de forskellige typer varmepumper. Der findes overordnet set 3 forskellige typer.

Luft til luft varmepumpe

Denne type er den der er lettest at installere, samt den billigste i indkøb. Den fungerer kort fortalt ved at anvende den termiske energi i luften udendørs, til at varme eller køle luften indendørs. Varmepumpen består af to dele. Et udendørs modul, og et indendørs. Det udendørs består af kompressor og ventilator.

Du skal være opmærksom på det udendørs moduls støjniveau, i forhold til naboer og dine egne vinduer. Det er dog muligt at få meget lydsvage luft til luft varmepumper. Så du kan sagtens finde en, som kan anvendes selvom du bor i tæt bebyggelse, og som du kan have i soveværelset uden at få din søvn forstyrret.

Det indendørs modul spreder den opvarmede eller nedkølede luft med en ventilator. En luft til luft varmepumpe har den fordel, at den også kan rense luften for mikropartikler, når den ventilerer. Mere om det senere.

For nu, er det vigtigste at vide, at luft til luft varmepumpen virker ved at anvende energien fra luften udendørs til at regulere temperaturen på luften indendørs. Den virker selv når der er meget koldt udendørs, og de bedste holder et højt funktionsniveau ved helt ned til minus 20 grader.

Luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumpen er lidt mere omfattende end luft til luft varmepumpen. Den virker lige som luft til luft varmepumpen ved at anvende den termiske energi fra luften udendørs. Og består også af et udendørs og et indendørs modul.

I stedet for at regulere temperaturen på luften indendørs, overfører den energien til vand. Det betyder at den skal tilsluttes et varmesystem i boligen. Det er meget anvendeligt til gulvvarme, men kan også anvendes til radiatorer. Samtidig har mange en integreret varmtvandsbeholder til brugsvand.

Det betyder at denne type varmepumpe kan fungere som eneste varmekilde i boligen. Det kan luft til luft varmepumpen ikke, den kan være et supplement, eller anvendes i fritidshuse og garager, hvor der ikke er samme behov som i en husholdning.

Det er uvant at tænke på, at gulvvarme eller radiatorer kan anvendes til andet end at varme. Faktisk kan mange luft til vand varmepumper indstilles til at køle også. Det betyder at de kan anvendes som klimaanlæg, og holde temperaturen behagelig året rundt.

Væske til vand varmepumpe

Denne type varmepumpe kaldes også en jordvarmepumpe. Væske til vand varmepumpen kan faktisk anvende energien fra både jorden, men også fra sø, stald eller ventilation. Det er en omfattende varmepumpe i installation, da det kræver nedgravede jordslanger og den er ikke så anvendelig som klimaanlæg som de andre typer.

Nogle har dog mulighed for køling på samme måde som luft til vand varmepumpen. Den vil derfor ikke blive nævnt mere i denne tekst, men det er en god solid og meget økonomisk løsning til varmekilde i selv den store husholdning. Har du jordvarme, kan det eventuelt suppleres med en luft til luft varmepumpe som air-condition.

Forbedret indeklima med varmepumpe

Som nævnt kan flere varmepumper anvendes til at køle, så vel som til at varme. Det betyder at du kan anvende din varmepumpe til altid at have en behagelig temperatur i hjemme. Med en luft til luft varmepumpe har du en super air-condition, da energien anvendes direkte på luft der sendes ud i luftstrømme lokalt.

Altså fra indendørsmodulet. Det betyder at den primært virker i et enkelt rum, og er altså ikke anvendelig som varmekilde til hele husholdningen, som de andre varmepumper er det.

Til gengæld har den flere funktioner i forhold til at holde luften ren. Luft til luft varmepumpen cirkulerer luften den anvender, og derfor har mange også et indbygget luftfilter, der holder luften fri for usunde og skadelige mikropartikler.

Du kan derfor ikke alene få kølet eller varmet luft, du kan også få et mærkbart forbedret indeklima. Det er særligt anvendeligt, hvis du lider af astma eller allergi, eller på andre måder er særligt sensitiv overfor partikler i luften.

Uanset hvilken varmepumpe du anvender, vil det dog betyde meget for indeklimaet, og for din komfort, at temperaturen altid holdes på et behageligt niveau. Fordi varmepumpen leverer så økonomisk varme, behøver du ikke spare på den om vinteren.

Ved at holde et jævnt varmeniveau, sikrer du dig mod ubehagelig fugt og skimmel. Mens du samtidig kan nyde temperaturen året rundt, velvidende at varmepumpen leverer helt op til 5 gange så megen varme, som den forbruger el.

Lydsvag regulering af temperaturen

En af de store fordele ved at anvende varmepumpen som klimaanlæg eller air-condition er, at du mange varmepumper er utroligt støjsvage. Her er der selvfølgelig forskel på hvilken type varmepumpe der er tale om.

Med en luft til luft varmepumpe skal indemodulet nødvendigvis være i samme rum, som du vil have reguleret temperaturen i. Mens du med en luft til vand varmepumpe kan have den mere afsides i et bryggers eller teknikrum. Derfor vil du ikke høre din luft til vand varmepumpe, og kan nyde et mere køligt hjem, uden at tænke på støjniveau.

Du kan dog også sagtens finde luft til luft varmepumper, hvor indemodulet ikke larmer mere end et normalt køleskab. De fås med et støjniveau helt ned til 20 dB(A), hvilket altså er meget diskret, og stille nok til, at du sagtens kan anvende dem i soveværelset uden at få forstyrret din nattesøvn.

Du kan altså finde varmepumper, der både er lydsvage nok til soveværelset, og som har funktioner, der tilpasser temperaturen til et behageligt niveau i dit hjem året rundt. Det kan anbefales, når du investerer i en varmepumpe at have disse med i tankerne, så du får mest muligt ud af den økonomiske energi, der er til rådighed.

Dermed slipper du for at have selvstændige apparater, som ofte er meget dyrere i drift, til for eksempel ventilering af luften eller nedkøling i sommervarmen. Du kan få det hele med en god varmepumpe. Med en luft til luft varmepumpe, kan du samtidig aktivt forbedre indeklimaet med et luftfilter der fjerner skadelige mikropartikler.

Med en luft til vand varmepumpe kan dine radiatorer fungere som klimaanlæg, og kan også køle dit hjem. Det er til stor betydning for din komfort altid at have en behagelig temperatur.

Det er til stor glæde for dit regnskab at anvende en varmepumpe, som er utrolig økonomisk med en energieffektivitet på helt op til 5 gange så meget, som den anvender. Så kan du holde en behagelig temperatur året rundt med god samvittighed.

Kunne du lide denne artikel, så anbefaler vi at du kigger ind i hvordan man genbruger varme.

Bedøm denne post!
[Total: 2 Gns.: 5]
Author

Simon er forfatter på varmepumpetesten.dk og tager derfor også imod konstruktiv feedback på alle de henvendelser som der skulle komme. Har du et spørgsmål eller en henvendelse til mig, så skriv meget gerne her

Write A Comment