Når man har en varmepumpe, er det vigtigt, at man får tjekket op den engang i mellem ved hjælp af et varmepumpe serviceeftersyn. En varmepumpe er et stykke mekanisk elektronik, som lige som alt andet elektronik kræver noget vedligeholdelse for at kunne give ordentlig eller genvinde varme.

Netop fordi man ikke selv skal gøre noget aktivt for at holde sin varmepumpe vedlige, så kræver det, at man får lavet et eftersyn af den i ny og næ. Der kan opstå mange problemer med en varmepumpe, som resulterer i, at den ikke leverer optimalt, så man bør få tjekket op på den i hvert fald en gang i året.

Et varmepumpe service tjek er til gengæld også den eneste form for vedligeholdelse, man behøves lave, når man har en varmepumpe. Man behøves derfor ikke frygte, at det bliver et stort arbejde med en varmepumpe, eller at den konstant kræver opsyn.

En standard varmepumpe Varmepumpetesten.dk anbefaler:

Indhent flere tilbud og spar penge på din varmepumpe!
Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov. Det tager cirka 2 minutter. Din opgave sendes til 4 forskellige installatører.
Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.
Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Varmepumpetesten.dk anbefaler dig at:

Indhente flere tilbud for at spare penge på din varmepumpe!

Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov.
Det tager cirka 2 minutter.

Din opgave sendes til 4 forskellige installatører. Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.

Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Hvor ofte skal varmepumpen have et service tjek?

Ifølge loven, er der egentlig nogle meget klare regler om, at man skal give sin varmepumpe et eftersyn en gang i året. Dette skyldes blandt andet, at der er et kølemiddel i varmepumpen, som kan være særdeles skadende for miljøet, hvis det slipper ud.

Man skal derfor sikre sig, at dette kølemiddel ikke slipper ud, da det kan gøre stor skade på ozonlaget. Det er heldigvis ikke noget, som sker ofte, men det kræver dog et eftersyn, hvis man skal være helt sikker. Ud over det lovmæssige årlige tjek, så kan man selv vurdere, om man har behov for flere eftersyn af sin varmepumpe.

Hvis man kan mærke i hjemmet, at den ikke fungerer optimalt, eller man har haft andre problemer med varmepumpen, så er det naturligvis en god idé at få lavet et varmepumpe service tjek.

Hvad indeholder en service?

Når man har en montør ude for at tjekke op på sin varmepumpe, er der nogle helt særlige punkter, som bør blive gennemgået.

Dette gælder blandt andet kontrol af rørinstallation, tæthedsafprøvning af systemet, fyldning af kølemiddel, rensning af filtre, måling af ophedning og køling i kølekredsen, funktionsafprøvning af kompressor, funktionsafprøvning af sikkerhedskomponenter og kontrol af fordamper og kondensator.

Disse punkter kan man have med sig, når der skal laves et eftersyn, så man kan holde styr på om, det hele bliver gennemgået, når montøren er ude. Man kan dog som regel regne med, at montøren har styr på, hvad der skal gennemgås og derfor naturligvis går alle punkterne igennem uden at glemme noget.

Det er dog alligevel en god idé at tjekke op på, at punkterne er gået igennem for en sikkerheds skyld, så man ikke risikerer at skulle have en ud igen efter en kort periode, fordi det hele ikke blev gennemgået korrekt i første omgang.

Hvilke regler er der for varmepumpe service?

Der er forskellige regler, for hvilken service ens varmepumpe skal have, og hvem der skal foretage den, alt efter hvilken varmepumpe type man har derhjemme. Du kan læse mere omkring reglerne her.

Der er for eksempel lidt forskel på, hvordan det skal forløbe sig, hvis man har en jordvarmepumpe. Helt generelt i forhold til varmepumper, så kræver arbejdstilsynet, at man får lavet et årligt tjek. Under det tjek er der fokus på, hvorvidt det indbyggede kredsløb fungerer, som det skal.

Dette er et krav, som gælder alle varmepumpe anlæg, der har fyldt mere end 1 kilo kølemiddel på. Dette er som regel gældende for de fleste varmepumper, man har til et almindeligt villahus. Har varmepumpen til gengæld en fyldning på mere end 2,5 kilo kølemiddel, så er der nogle lidt andre regler for, hvordan opsynet skal forløbe.

Ved en varmepumpe med 1 kilo kølemiddel kræver det blot en person, som har den nødvendige instruktion på den givne anlægstype til at klare eftersynet. Ved en varmepumpe med 2,5 kilo kølemiddel, skal det til gengæld være en montør, som håndterer eftersynet.

Har man en jordvarmepumpe, er der nogle lidt anderledes krav, når det kommer til selve opsynet. Her gælder det også et årligt tjek, men fokusset ligger til gengæld på at tjekke op på tætheden af jordvarmeslangerne. Der er her et krav om, at eftersynet skal gennemføres af en person, med en uddannelse inden for jordvarmepumper.

Bedøm denne post!
[Total: 2 Gns.: 4]
Author

Simon er forfatter på varmepumpetesten.dk og tager derfor også imod konstruktiv feedback på alle de henvendelser som der skulle komme. Har du et spørgsmål eller en henvendelse til mig, så skriv meget gerne her

Write A Comment