De fleste sommerhusejere nyder tiden i deres sommerhus om både vinteren og sommeren. Sommerhuset er en perfekt mulighed for at komme lidt væk fra hverdagen og få slappet af.

I denne artikel vil vi gennemgå alt omkring varmepumper til sommerhuset. Vi går igennem det basale, løber over fordele & ulemper, deler fakta samt giver et par tips. Hop derfor frit genne overskrifterne til det du kan bruge. 

Sommerhuset har altid været en oplagt måde at få et afbræk fra hverdagen, hvad end man blot tager derhen i en weekend eller på en længere ferie. Derfor er de fleste sommerhusejere også rigtig glade for deres eget sommerhus og elsker den tid, de får lov til at bruge i feriehuset i løbet af året.

En standard varmepumpe Varmepumpetesten.dk anbefaler:

Indhent flere tilbud og spar penge på din varmepumpe!
Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov. Det tager cirka 2 minutter. Din opgave sendes til 4 forskellige installatører.
Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.
Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Varmepumpetesten.dk anbefaler dig at:

Indhente flere tilbud for at spare penge på din varmepumpe!

Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular med dine ønsker og behov.
Det tager cirka 2 minutter.

Din opgave sendes til 4 forskellige installatører. Installatørerne ved at det bedste og billigste tilbud oftest bliver valgt, som sikrer dig en bedre pris.

Det bedste er at det er 100% gratis og uforpligtende.

Det er derfor også enormt vigtigt, at man holder sommerhuset ved lige og sørger for, at den tid, man har der, forløber bedst muligt. Det at have sit eget er heller ikke altid helt billigt, og især varmen kan ende med at trække en del på regningerne, hvis man ikke bruger den rette varmeløsning.

Der er flere løsninger såsom varmepumpe til sommerhus, brændeovn, elradiatorer med mere, men ikke alle er lige billige eller energieffektive.

Indklimaet spiller en rolle

Når man bruger tid i sit sommerhus eller i kolonihaven, er det vigtigt, at der er et godt indeklima, så man kan føle sig godt tilpas og ikke skal sidde og fryse, hvis man for eksempel er afsted i vinterperioden.

Indeklimaet kan let tage skade, hvis man ikke har den rette varmeløsning, så det handler ikke kun om at finde den billigste løsning, men også den som fungerer bedst til ens sommerhus. En oplagt mulighed, hvis man skal have en både billig og god varmeløsning i sit sommerhus, er at anskaffe sig en varmepumpe.

Et klimaanlæg passer perfekt til et sommerhus, og der kan være rigtig mange fordele ved at bruge netop den løsning, når man skal have opvarmet sit sommerhus. Her kan man nemlig både være sikker på, at den søger for et godt indeklima, sparer dig nogle penge på varme- og energiregningen og er god for miljøet.

Der er altså mange gode grunde til, hvorfor en varmepumpe kan være med til at sikre, at du får et godt ophold hver gang, du besøger dit sommerhus.

Vantinge Teknik A/S har lavet en god case på hvorfor det giver mening for dig at skifte til en varmepumpe. Se den her:

Hvad er en varmepumpe?

Det er naturligvis vigtigt, at man ved hvad en varmepumpe er, og hvordan den fungerer, hvis man overvejer at bruge den til at opvarme sit sommerhus.

En varmepumpe er en opvarmningsløsning, som kan sikre dig billig, optimal og miljøvenlig opvarmning af hjemmet. Der findes forskellige varmepumpe typer, så man skal også vide, hvor de adskiller sig fra hinanden og, hvilken der bedst opfylder de behov, man har i sit sommerhus.

En varmepumpe er et varmeanlæg, som udnytter de varmekilder, der kan findes i luften og jorden. Solens stråler viderefører nemlig varme til luften og jorden, som varmepumpen trækker på og transportere ind til hjemmet.

Det betyder, at en varmepumpe bruger de gratis og ressourcevenlige varmekilder, som allerede kan findes i naturen. Det er på den måde også en meget miljøvenlig løsning. Derudover, så er varmepumpen enorm billig i drift sammenlignet med andre varmeløsninger.

Selvom en varmepumpe skal bruge en smule elektricitet til at transportere de naturlige varmekilder ind i hjemmet, så er det i en minimal grad sammenlignet med for eksempel elvarme.

Den bruger omtrent en fjerdedel af, hvad en el radiator bruger, når den skal opvarme hjemmet. Der er altså en hel del penge at spare på både varmeregningen og elregningen, hvis man anvender en varmepumpe i sit sommerhus.

Der findes tre forskellige typer af varmepumper; luft til luft, jordvarme og luft til vand. Man skal derfor vurdere, hvilken type varmepumpe, der passer bedst ind i ens eget sommerhus. Der følger her en beskrivelse af de 3 angivne varmepumper, og hvilke egenskaber de hver især besidder.

Luft til luft varmepumpe

Med en luft til luft varmepumpe, får man en varmepumper, som udnytter de varmekilder, der kan hentes i udeluften, når den skal opvarme huset. Den hiver altså varmen ud af udeluften, hvorefter den transporterer den ind i hjemmet, så den kan cirkulere rundt i de forskellige rum.

Den fungerer også hele året, og kan derfor også hente varmet til hjemmet selv i de kolde vintermåneder. Der er altid varme at hente i luften, så hvis man har en varmepumpe, som er tilpasset det danske klima, vil den som regel kunne fungere i meget lave temperaturer såvel som høje.

Varmepumpen består af både en udedel og en indedel, hvor udedelen har til opgave at hente varmen ud af luften, mens indedelen sørger for, at den varme bliver fordelt i huset.

Man anvender ofte luft til luft varmepumper i sommerhuse, fordi det er en billig og optimal løsning, hvis man skal have sit sommerhus opvarmet. Selve anlægget koster ikke meget at anskaffe, og det er en optimal løsning til et sommerhus, som ikke kræver samme form for opvarmning som en helårsbolig.

Det er også langt billigere end at bruge elvarme og kræver mindre arbejde samt forurener mindre end, hvis man bruger en brændeovn til opvarmning.

Jordvarme/væske til vand varmepumpe

Ved jordvarme bliver den varme, man kan finde i det øverste lag af jorden udnyttet til opvarmning af huset. Varmen fra jorden bliver herefter ledt til varmepumpen gennem en væskefyldt slange, som er nedgravet i ca. 1 meters dybde i jorden.

Selvom der egentlig ikke er den store forskel på temperaturen i slangen før og efter jordvarmen føres igennem, så er det stadig en særdeles optimal løsning til at opvarme alle rum i boligen hele året.

Det kan altså sagtens fungerer som husets eneste varmekilder og fungerer lige optimalt uanset årstid eller boligstørrelse.

Varmen, som videreføres til hjemmet, kan både bruges til at opvarme brugsvand samt rumopvarmning. Et jordvarmeanlæg er derfor en særdeles effektiv løsning, hvis man ønsker at varme sin bolig op, men den er til gengæld også en smule dyrere end andre løsninger.

Dette skyldes, at der skal graves slanger ned i jorden, hvilket kan koste en smule. Det er derfor muligvis ikke den mest optimale løsning til et sommerhus, hvor man ikke har samme behov for opvarmning af boligen hele året rundt.

Man kan derfor sagtens slippe afsted med en løsning, som er billigere at installere, hvis det handler om opvarmning af ens sommerhus.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe kan anvendes til både rumopvarmning og varmt brugsvand ligesom ved jordvarme. Den er derfor også et godt alternativ til jordvarme, hvis man ikke har plads til at nedgrave jordslanger på sin grund.

Den fungerer principielt på samme måde som jordvarme blot med den forskel, at den udnytter varmen, som findes i luften ligesom en luft til luft varmepumpe gør.

Den er dog ikke helt så effektiv til opvarmning af hjemmet, som en jordvarmepumpe er, men kræver derimod meget mindre plads, hvilket gør den til en god løsning for dem, som ikke har meget plads at gøre godt med.

Den er især fordelagtig, hvis man har gulvvarme, fordi det vand, der opvarmes med varmepumpen, har en lavere fremløbstemperatur.

Varmen fordeles derved i hele rummet via gulvfladen, hvilket, på grund af den lave fremløbstemperatur, er mere effektivt, end hvis man skal opvarme hele rummet med en radiator. Luft til vand varmepumpen består også af en udedel og en indedel, som fungerer hele året rundt.

Hvilken varmepumpe fungerer bedst til et sommerhus?

I langt de fleste tilfælde vil det være mest oplagt med en luft til luft varmepumpe i et sommerhus. Dette skyldes blandt andet, at den er billigere at installere end både jordvarme og luft til vand varmepumper.

Fordi et sommerhus ikke er en helårsbolig, og derfor ikke har brug for samme form for konstant opvarmning, så behøves man ikke skyde de ekstra penge i at få installeret jordvarme eller en luft til vand varmepumpe.

Derudover, så er der også mange tilfælde, hvor det slet ikke kan lade sig gøre med en luft til vand varmepumpe eller jordvarme.

Hvis der ikke er trukket varmerør mellem varmtvandsbeholderen eller radiatoren, så er det simpelthen ikke en mulighed med luft til vand eller jordvarme. Med en luft til luft varmepumpe behøves du altså ikke vandbårne radiatorer og kan få en varmepumpe, som er let og billig at installere.

Den fungerer som den skal og kan opvarme din bolig hele året, samt køle den ned i de varme sommermåneder, hvis nødvendigt. Det er altså den løsning, man som regel vælger, hvis man har et sommerhus.

(Artiklen fortsætter efter billedet)daikin varmepumpe udedel

Fordele og ulemper ved en luft til luft varmepumpe til sommerhuset

Selvom en luft til luft varmepumpe er den mest optimale løsning til de fleste sommerhuse, så er der dog både fordele og ulemper ved at bruge den som opvarmningsløsning.

Det er vigtigt, at man er opmærksom på disse inden, man tager sin beslutning, da der kan være forskel på, hvilke behov man har. Man skal derfor overveje de forskellige fordele og ulemper og derefter vurdere, om det er den rette løsning til ens eget sommerhus, eller om man skal finde en helt andet varmeløsning eller bruge en anden type varmepumpe.

Til at begynde med ser vi på de fordele, som følger med en luft til luft varmepumpe og dernæst på de ulemper, som også kan opstå.

Fordele

 1. Den er billig at installere. Prisen på installationen har stor betydning, når det kommer til at finde den rette opvarmningsløsning til sommerhuset. Fordi der ikke er tale om en helårsbolig, der nødvendigvis skal have den bedste og mest effektive opvarmning hele tiden hele året rundt, så er der ikke nogen grund til at smide alt for mange penge ind i installationen af sin opvarmningsløsning.

  Man sparer derfor ikke nødvendigvis penge, blot fordi man anvender et dyrt system, da det under alle omstændigheder ikke bliver brugt i særlig stor grad i sommerhuset. Det er derfor en fordel med en varmeinstallation, som er både let at installere og ikke koster det helt store.

 2. Du sparer en hel del på dine varme og el udgifter. Hvis du for eksempel udskifter din elvarme med en luft til luft varmepumpe, kan du spare en hel del på din varme- og energiregning.

  Den udnytter de gratis varmekilder, der kan findes i luften og bruger minimale mængder af energi til at transportere varmen videre til huset.

 3. Varmen fordeles ved hjælp af luftcirkulation. Kort og simpelt så sendes varmen ind via luften, hvilket skaber luftcirkulation og fører varmen rundt i hele hjemmet. Derfor behøves man for eksempel heller ikke at have radiatorer i sommerhuset.
 4. Nogle luft til luft varmepumper kan fungere som en aircondition. Alt afhængig af hvilken luft til luft varmepumpe, man vælger, så kan den også fungere som en aircondition.

  Det er oplagt at vælge en sådan varmepumpe til sit sommerhus, da det kan være en stor fordel om sommeren, når man gerne vil køle sommerhuset ned.

Ulemper

 1. En luft til luft varmepumpe kan ikke opvarme vand. Dette betyder, at man enten skal bruge elvarme, jordvarme, luft til vand varmepumpe eller solenergi, når man skal opvarme vandet.

  Man kan sagtens have en luft til luft varmepumpe til at opvarme resten af hjemmet, men det kræver så, at man har en ekstern løsning til at opvarme vandet.

 2. Hvis det er meget koldt uden for, så produceres der mindre varme. En luft til luft varmepumpe producerer mindre varme i de meget kolde temperaturer, og derfor kan det være nødvendigt med en supplering af elvarme eller andet.

  Dette er dog ikke altid en nødvendighed, men det kan opstå. Der er forskel på luft til luft varmepumper, og man skal derfor også være opmærksom på, hvilken luft til luft varmepumpe, man vælger og, hvor godt den fungerer i lave temperaturer.

 3. Hold øje med støjniveauet på varmepumpen. Der er forskel på støjniveauet af de forskellige luft til luft varmepumper, og derfor er det en god idé at tjekke op på det inden, man vælger, hvilken man vil købe til sit sommerhus.

  Det kan være enormt irriterende, hvis man får en varmepumpe installeret, som har et højt støjniveau på indedelen. Derfor skal man være opmærksom og gå efter en luft til luft varmepumpe med så lavt støjniveau som muligt.

Der er altså både flere fordele og ulemper, som kan følge med en luft til luft varmepumpe. Man skal derfor gøre sig grundige overvejelser, før man tager sin endelige beslutning om, hvordan ens sommerhus skal opvarmes.

Lav grad af vedligeholdelse ved en varmepumpe

Når du har besluttet dig for at få en varmepumpe til dit sommerhus, så er det også en meget stor fordel, at en varmepumpe ikke kræver meget vedligeholdelse. Den er derfor let at have stående, uden at man skal bruge en masse tid på at holde den ved lige.

Det er dog et lovkrav, at man får lavet et årligt service tjek af sin varmepumpe, så man kan være sikker på, at alt kører, som det skal. Især hvis man har en varmepumpe med en høj mængde af kølemiddel, er det vigtigt, at man får den tjekket en gang i året.

Dette skyldes, at kølemidlet kan være enormt skadende for ozonlaget, hvis det slipper ud af varmepumpen. Det er ikke noget, som burde ske, men skulle der være problemer med ens varmepumpe, er det vigtigt, at man opdager det i god tid.

Derfor skal man altså få tjekket sin varmepumpe minimum en gang årligt. Dette gælder hvad end du har luft til luft, luft til vand eller jordvarme. Ud over de årlige tjek, er der dog ikke andet, man skal gøre for at holde sin varmepumpe ved lige.

Er det en luft til luft varmepumpe i overvejer til jeres sommerhus, så har de fleste også en vedligeholdelsesfunktion, som gør det super nemt at vedligeholde et godt indeklima i sommerhuset hele året.

Funktionen sørger for at holde sommerhuset frostfri om vinteren, fordi den skaber en stabil temperatur på 8-10 grader. Fordi en luft til luft varmepumpe skaber cirkulation inden for i sommerhuset, kan man også opleve en stor forbedring af indeklimaet i sommerhuset.

Funktionen skaber altså et rigtig godt indeklima i dit sommerhus, hvor du undgår frost og andre skader indenfor. Det skal dog bemærkes, at det naturligvis også betyder, at du ikke får en så billig varmeregning, som hvis du havde haft varmen helt slukket henover vinteren.

Gør miljøet en tjeneste med en varmepumpe i sommerhuset

En varmepumpe til dit sommerhus er ikke kun en fordel, fordi du kan spare en masse penge, men også fordi du vælger en langt bedre løsning for miljøet end, man får ved mange andre varmeløsninger.

Bruger du for eksempel gas, olie eller brændeovn til at opvarme dit sommerhus, så vil det gøre en stor miljømæssig forskel at skifte til en varmepumpe.

Lige meget hvilken varmepumpe du vælger til dit sommerhus, så kan du være sikker på, at den er mere miljøvenlige end de førnævnte opvarmningsmuligheder.

Varmepumper udnytter de naturlige og gratis varmekilder, som kan findes i enten jorden eller luften. De varmekilder bliver tilført fra solens stråler, hvilket betyder, at de er helt ressourcevenlige og derfor ikke kan bruges op.

Desuden udsender varmepumpen minimale mængder af CO2 i sammenligning med for eksempel olie og gas. Det er derfor en langt bedre løsning, hvis man vil opvarme sit sommerhus med god samvittighed.

Går man derfor lidt op i miljøet, samtidig med at man ikke har noget i mod at spare lidt penge, så er det en oplagt mulighed at få installeret en varmepumpe i sommerhuset.

Få et energitilskud

Energitilskuddet hører under energispareordningen og kom til i 2009. Det er en ordning, som alle energiselskaber i Danmark er en del af, og den har til formål at motivere til reduktion af CO2 udslip.

Dette betyder at energiselskaberne har en forpligtelse til at realisere en særlig mængde af energibesparelse i løbet af et år. Dette er grunden til, at man kan få et energitilskud, hvis man udskifter løsninger i hjemmet til nye løsninger, der har et lavere energiforbrug.

Energiselskaberne tilbyder derfor et tilskud, hvis forbrugere skifter til mere energibesparende løsninger. Det gælder alle former for energidrevne apparater i hjemmet, og derfor kan man også udløse tilskuddet, hvis man skifter over til en varmepumpe.

Der kan være stor forskel på, hvor stort tilskuddet bliver. Det handler i bund og grund om, hvor stor en energibesparelse, man kan lave ved den givne udskiftning. Skifter man derfor en gammel olietank ud i sit sommerhus med en ny luft til luft varmepumpe, så kan man få et meget højt tilskud.

Hvis det er en meget gammel olietank, som bliver udskiftet med en langt mere energibesparende løsning, kan man udløse et tilskud på helt op til 10.000 kroner. Der kan altså være rigtig mange penge at hente hjem, hvis man vælger den mere miljøvenlige varmepumpe til opvarmningen af sit sommerhus.

Det er derfor både en klar fordel, at man hjælper miljøet og bruger en løsning, som udsender mindre CO2 ud i verden, men også fordi man faktisk kan få en sum penge for udskiftningen.

Det er derfor ikke kun penge, man sparer på regningerne, fordi en varmepumpe er billigere i drift, men også penge man tjener blot på at lave udskiftningen.

Der er derfor rigtig mange gode grunde til, hvorfor man bør overveje at få sig en varmepumpe ude ved ens sommerhus, når man skal sikre, at det bliver bedst muligt opvarmet.

Bedøm denne post!
[Total: Gns.: ]
Author

Simon er forfatter på varmepumpetesten.dk og tager derfor også imod konstruktiv feedback på alle de henvendelser som der skulle komme. Har du et spørgsmål eller en henvendelse til mig, så skriv meget gerne her

Write A Comment